Bilim adamları Modern İnsan Ata’nın Sanal Kafatasını Oluşturuyor
New York Times’ın haberine göre yaşayan modern insanların son ortak atası için sanal bir kafatasının yaratıldığını bildirir. Fransız Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Paleoantropologlar Aurélien Mounier ve Cambridgebased Üniversitesi’nden Marta Mirazón Lahr, bugün dünyanın dört bir yanında yaşayan 260 kişinin kafatasının BT taramalarını yaptı ve ayrıca diğer soyunun tükenmiş kafataslarını taradı.
İsrail’de ortaya çıkan 100,000 yıllık kafatasları da dahil olmak üzere homininler, yaşayan insanlara benzer. Bilim adamları daha sonra, yaşayan insanların ortak atalarının kafatasının yaklaşık 300.000 yıl önce nasıl göründüğünü tahmin etmek için kafataslarını evrimsel bir ağaç üzerinde düzenlediler. Daha sonra sanal kafatasını Fas, Tanzanya, Güney Afrika ve Kenya’da bulunan 300.000 yıllık gerçek fosil kafataslarıyla karşılaştırdılar. Sanal kafatası ve fosiller arasındaki farklar, Afrika’da Mounier ve Lahr’da üç ayrı insan popülasyonunun olabileceğini ve Güney Afrika ve Kenya’dan gelenlerin günümüz modern insanının ataları olmak üzere birleştiğini gösteriyor. Daha fazla kafatasının eklenmesi önerilen sanal kafatasını değiştirmeye devam edebilirdi, dedi Mounier, “Yeni fosiller olmadan bile yapabileceğimiz çok şey var” dedi.
Homo sapiens, Geçmişten bugüne ve hala, ARCHAEOLOGY’nin 2017’deki En İyi 10 Keşifinden Biri.
Homo sapiens
Fas’ın batı kıyısına yakın olan Jebel Irhoud kazıları , Homo sapiens soyunun en eski üyelerinden bazılarının 300.000 yıllık kemiklerini ortaya çıkardı . İnsan kemikleri ilk kez 1961’de keşfedildi ve arkaik ve modern özelliklerin garip birleşimi, Neandertallere ait olduğunu ve yaklaşık 40.000 yıl öncesine ait olduğunu tahmin eden bilim adamlarını etkiledi. 2006’da Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Jean-Jacques Hublin başkanlığındaki bir ekip, Jebel Irhoud’da kazıları yeniden açtı. Bu yıl, sonuçlarını modern insanlara götüren ataların soyunun ilk üyelerine bir bakış açısı vererek ortaya çıkardılar.
Jebel Irhoud homininleri, görünüşe göre Neandertaller ve Homo sapiens’in en son ortak bir ata paylaştıktan sonra iki soyun bazı belirgin farklar geliştirmesi için yeterince uzun bir süre boyunca ortak bir ata paylaştıktan sonra yaşadı . Jebel Irhoud halkı, modern insanlar gibi düz ve kısa yüzlere sahipti, ancak beyinleri daha uzun ve dişleri çok daha büyüktü. Kaş sırtları da bugün yaşayan insanlardan daha belirgindi ancak Neandertallerinki kadar ağır değildi.