Denizin Dibinden Roma Dönemine Ait Lahit Çıkarıldı
Denizin Dibinden Roma Dönemine Ait Lahit Çıkarıldı; Antalya’nın Alanya ilçesi Okurcalar beldesinde bulunan antik Justinianopolis antik kenti yakınlarında deniz içerisinde Roma döneminden kalma MS 2. veya 3. yüzyıla ait büyük bölümü medusa ve eros figürleri işlenmiş lahit bulundu. Çevresinde 1 ve 3’üncü derece sit alanı Justinianopolis antik şehri bulunan lahitin çıktığı Karaburun mevkiinde tatil yapan yüzlerce turistte lahitin çıkartılmasını izledi.
Alanya’nın Okurcalar beldesi Karaburun mevkiinde dalgıç Hakan Güleç, 20 gün önce dalış yaptığı sırada kum ve kaya parçası ile örtülü lahit buldu. Güleç, şezlong sanarak denizden çıkarmaya çalıştığı eserin lahit olduğunu fark edince üzerindeki figürlerin fotoğrafını çekerek Alanya Müze Müdürlüğü’ne götürdü. İncelemeler sonunda eserin bulunduğu yerden çıkartılarak Alanya Müze Müdürlüğü’nde sergilenmesine karar verildi. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ve 6 kişilik arkeolog dalış ekibinin desteğiyle lahit çevresindeki kum ve kayalar 6 saatte temizlenerek denizden çıkarıldı. Alkışlarla müze yetkililerine ve dalgıçlara destek veren turistler gördükleri eserin fotoğrafını çekmek için birleriyle yarıştı.
Lahiti bulduklarından dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduklarını dile getiren Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, temizlenme ve çıkarma sırasında esere zarar gelmediği için mutlu olduğunu kaydetti. Arkeolog ve yazı uzmanları ile birlikte inceleyeceklerini belirten Türkmen, ‘ Hangi döneme ve kime ait olduğu net olarak ortaya çıkacak. Duyarlılık göstererek bize haber veren dalgıca çok teşekkür ederiz. ‘ dedi.
Denizin dibinden çıkarılan Roma Dönemine ait lahit üzerinde yazı ve figürlerin bulunduğunu söyleyen Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da eserin 3 tarafı yüksek kabartmayla işlenmiş oldukça iyi bir lahit olduğunu ifade etti. Yıldız, ‘ Üzerindeki kayayı vinç yardımıyla kaldırdık. Alanya Müzesi çok güzel bir eser kazandı. Üzerindeki eros ve medusa figürlerinden Roma dönemine ait olduğu görülüyor. Yazıtlar ve figürler incelenince kime ait olduğu belirlenebilir. ‘ şeklinde konuştu.
Justinianopolis antik kentine ait lahitin bulunduğu bölgede nekropol’ü olduğunu söyleyen Sualtı Arkeloğu Emre Savaş ise uzaktan bir mermer ocağında gemiyle getirirken bir terslikle karşılaşıldığı için buraya bırakıldığını düşündüklerini söyledi.
Eseri ilk fark eden dalgıç Hakan Güleç, ‘ Dalış yaptığım sırada önce şezlong sandım. Yanına kadar gidip üzerindeki kumu kaldırınca figürler olduğu anladım. Sualtı fotoğraf makinesiyle figürlerin fotoğrafını çekip müze yetkililerine bilgi verdim. Daha öncede bölgede bazı eserler bularak yine müze görevlilerine ulaştırmıştım. Vatandaşlık görevimi yerine getirdim. ‘ diye konuştu.
Antalya’nın Alanya İlçesi’nde Justinianopolis Antik Kenti yakınlarında denizin dibinde tarihi eser bulundu.
Karaburun mevkisinde dalış yapan özel bir dalış okulunun öğretmeni Hakan Güleç, Justiniano Club Oteli sahilinden 5-6 metre açıkta su altında bir lahit mezar gördü
Dalış sonrası durumu dalış okulu sahibi İlhan İnal’a bildiren Güleç, daha sonra İnal ile birlikte aynı noktada bir dalış daha gerçekleştirdi.
Lahitin tarihi eser olduğunu belirleyen dalgıçların ihbarı üzerine Okurcalar’a gelen Alanya Müze Müdürlüğü ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ekipleri, lahit çevresini dubalarla işaretleyerek güvenlik altına aldılar.
Sabah saatlerinde ise Alanya Müze Müdür Vekili Seher Türkmen, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, sualtı arkeologları Emre Savaş ve Batuhan Çelik’in de incelemelerinin ardından müzede görevli dalgıçlar eşliğinde dalış gerçekleştirildi.
Doğu Roma İmparatorluğu’nun en başarılı hükümdarlarından I. Justiniano dönemine ait üzerinde Meduza’nın başı figürü bulunan içi boş lahit mezar, vinç yardımıyla özel bir tekneye alındı. Lahit mezar buradan ise önce Avsallar balıkçı barınağına, ardından Alanya Müze Müdürlüğü ‘ne getirildi.
Lahit mezarın bulunmasını sağlayan Hakan Güleç, ‘Birkaç gün önce yaptığım rutin bir dalış sırasında kıyıya yakın bir mesafede su altında bir cismi fark ederek yanına gittim. Cismin metal mi, yoksa plastik mi olduğunu anlamak için bulduğum bir taşı bu cisme vurmaya başladım. Dolu sesini almamın ardından ellerimle kazarak mezarı fark ettim. Daha sonra kıyıya çıkarak hocam İlhan İnal’a haber verdim. Sonraki aşamada ise hocamla birlikte aynı noktaya bir dalış daha gerçekleştirdik, ardından ise durumu müze yetkililerine bildirdik ‘ dedi.