Noktalama İşaretleri Tırnak İşareti ( “ ” )
Kısa Açıklama: Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır.
Noktalama işaretlerinden nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç ve kesme işaretleri ait oldukları kelimelere bitişik olarak yazılır ve kesme dışındaki işaretlerden sonra bir harf boşluğu ara verilir.
Türk Dil Kurumu tarafından belirtilen noktalama işaretleri; nokta, virgül, ünlem, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, uzun çizgi, kısa çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti şeklindedir.
Tırnak İşareti ( “ ” )
1. Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır: Türk Dil Kurumu binasının yan cephesinde Atatürk’ün “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözü yazılıdır. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır. Ulu önderin “Ne mutlu Türk’üm diyene!” sözü her Türk’ü duygulandırır.
Bakınız, şair vatanı ne güzel tarif ediyor:
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır.
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”
UYARI: Tırnak içindeki alıntının sonunda bulunan işaret (nokta, soru işareti, ünlem işareti vb.) tırnak içinde kalır:
“İzmir üzerine dünyada bir şehir daha yoktur!” diyorlar. (Yahya Kemal Beyatlı)
2. Özel olarak vurgulanmak istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı.
3. Cümle içerisinde eserlerin ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak içine alınır:
Bugün öğrenciler “Kendi Gök Kubbemiz” adlı şiiri incelediler.
“Yazım Kuralları” bölümünde bazı uyarılara yer verilmiştir.
UYARI: Cümle içerisinde özel olarak belirtilmek istenen sözler, kitap ve dergi adları ve başlıkları tırnak içine alınmaksızın eğik yazıyla dizilerek de gösterilebilir:
Höyük sözü Anadolu’da tepe olarak geçer.
Cahit Sıtkı’nın Şairin Ölümü şiirini Yahya Kemal çok sevmişti. (Ahmet Hamdi Tanpınar)
UYARI: Tırnak içine alınan sözlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılmaz: Elif Şafak’ın “Bit Palas”ını okudunuz mu?
4. Bilimsel çalışmalarda künye verilirken makale adları tırnak içinde yazılır.
Kaynak: http://tdk.gov.tr
Noktalama işaretleri, nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru, ünlem, tırnak, ayraç, kesme işareti, Tırnak işareti kullanımı, Tek tırnak işareti, Çift tırnak işareti nerelerde kullanılır, Virgüllü tırnak işareti, Tek tırnak işareti Kullanımı, Tek tırnak işareti klavye, TDK tırnak işareti, Başlıkta tırnak işareti kullanılır mı, Tek tırnak işareti, Tek tırnak işareti Kullanımı, Tırnak işareti örnekleri, Tek tırnak işareti örnekleri, Tırnak işareti, Ünlem işareti nerelerde kullanılır, Tek tırnak işareti nerelerde kullanılır, Noktalı virgül kullanımı, Klavyede Tekli eğik tırnak işareti nasıl yapılır, Ters tırnak işareti, İngilizce klavyede çift tırnak ” işareti nasıl yapılır, 2 tırnak işareti Nasıl yapılır, Word de çift tırnak işareti nasıl yapılır, Klavyede tırnak işareti çalışmıyor, Excelde çift tırnak işareti nasıl Yapılır, Python çift tırnak nasıl yapılır, 10 tane tırnak işareti ile ilgili kısa cümleler, Tırnak işareti ile ilgili 20 cümle, Tırnak işareti, Tek tırnak işareti, Tek tırnak işareti örnekleri, Tırnak işareti Nedir, 5 tane tırnak işareti ile ilgili cümleler, TDK tırnak işareti, 10 tane tırnak işareti ile ilgili kısa cümleler, 5 tane tırnak işareti ile ilgili cümleler kısa, Tırnak işareti ile ilgili 20 cümle, tırnak işareti ile ilgili cümleler 4. sınıf, Tek tırnak işareti ile ilgili cümleler, Ünlem işareti ile ilgili cümleler, Tırnak işareti ile ilgili cümleler eodev, İki nokta ve Tırnak işareti ile ilgili cümleler,