Home / Sikke / Antik Bizans Sikkeleri
Antik Bizans Sikkeleri

Antik Bizans Sikkeleri

Antik Bizans Sikkeleri

Bizans Sikkeleri

Önce Bizans sikkeleri hakkında kısaca bilgi edinelim.

Bizans İmparatorluğu’nda darp edilen sikkelerin betimlemeleri öncelikli olarak Hıristiyan inancını ve Roma devlet fikrini yansıtır.

Nümizmatlar için Bizans dönemi para tarihi, o zamana değin Doğu ve Batı Roma’da (476’daki çöküşüne değin) geçerliliği olan eski Roma sikke sisteminin, hükümdarlığı zamanında köklü değişikliğe uğradığı İmparator I. Anastasios (hd. 491-518) ile başlar. İlk Bizans sikkeleri, Bizans imparatorlarının kendilerini varisleri saydıkları Roma’nın geç sikkelerine büyük ölçüde benzemektedir.

Sikke Tarihine Genel Bir Bakış Yapılırsa

Altın sikke basmaya ilginin hiçbir zaman bu dönemdeki kadar fazla olmadığını göstermektedir. Ama, Bizans solidus’larının ağırlıkları Roma sikkelerininkiyle aynı kalmakla birlikte sikke yüzeylerinde bir takım değişiklikler görülmeye başlar. Örneğin, Roma imparatorlarının ön yüzlerindeki profil betimlemelerin yerini, Bizans sikkelerinde cepheden betimlemeler almıştır. Sikkelerin üslubu da giderek gitgide değişir. Kent tanrıçası, at üstünde imparator ya da tutsak betimlemeli Geç Roma dönemi sikkelerinin arka yüzlerindeki tiplerin yerini de solidus’lar üzerinde uzun haçlı, ayakta Victoria(Nike), semissis’ler üstünde de kalkanlı ve haçlı, oturan Victoria almıştır.

Büyük miktarda darp edilen bir başka altı sikke tremissis’tir. Bu sikkenin erken örneklerinin arka yüzünde, ellerinde çelenk ve haçlı küre bulanan ayakta Victoria betimlenmiştir. Daha geç örneklerin arka yüzlerindeyse yalnızca çelenk içinde bir haç ya da yazı bulunur. Semissis’ler ve tremissis’lerin MS 7.yy sonuna değin imparatorların profilden betimlemelerini korumaları ilginçtir. Tremissis, o zaman Avrupada ticarette kullanılan en önemli paraydı ve Kavimler Göçü sonunda kurulan birçok devletin çeşitli sikkeleri için örnek olmuştu.

Bizans İmparatorluğu’nun geç dönemlerinde, 10.yy.ın sonundan başlayarak nomisma ya da nomismata diye adlandırılmış olan solidus’ların önce biçimi, daha sonraları da ayarları değişmiştir. İlk önceleri daha ince ve daha genişken 11.yy.ın başlangıcından itibaren çukurluğu giderek artan içbükey çanak biçiminde darp edilmişlerdir. Bu yüzden bunlara skyphate’ler de denmiştir. Giderek altınla gümüş o kadar fazla karıştırılmıştır ki, altın sikkeler elektron sikke haline gelmiştir. Bunun nedenleri imparatorluğun artan ekonomik sıkıntılarında, Selçuklular’la, Güneyde İtalya ve Sicilya’daki Normanlar’la yapılan savaşlarda, nihayet Haçlılar’la olan anlaşmazlıklarında aranabilir. Histamenon nomisma diye adlandırılan altın sikke, hemen hemen gümüşten bir sikkeye dönüştükten sonra 1092’de İmparator I. Aleksios Kemnenos döneminde, yine altından darp edilen hyperperon adında yeni bir tiple değiştirilmiştir.

Sikkeler Karşılaştırılırsa

Altın sikkelerin kapsamlı darplarıyla karşılaştırılırsa Bizans’ın gümüş sikke darp çok mütevazıdır. Bunların en önemlisi I. Justinianos döneminde 12 tanesinin ancak bir solidus’u karşıladığında miliareion’du. Bu sikke zaman içinde giderek ağırlığından kaybetmiştir; büyük olasılıkla, 1000 tanesinin bir Roma-Bizans gümüş phund’una eşdeğer olması nedeniyle bu adı almıştır. 7.yy’dan 9.yy’a kadar dış biçim ve görünüşüyle İslami dirhemlerin üstüne tekrar darp edilmek suretiyle elde edilmiştir. Bir miliaresion üstünde betimlemesi tekrar görülen ilk hükümdar I. Romanos’tur. Büyük olasılıkla gümüş kıtlığı ve imparatorluğun müşkül durumda oluşu nedeniyle miliaresion 11.yy’da tedavülden kalkmıştır, bu gümüş sikkelerin yerini daha küçük, daha hafif gümüş sikkeler almıştır. I. Anastaios’tan Herakleios’a kadar yarım miliaresion olarak siliqua’lar tedavülde kalmıştır. Bu gümüş sikkelerin daha çok Batı Roma İmparatorluğu topraklarında kullanılan daha küçük birimlerine skrupel denmekteydi. Bir başka gümüş sikke olan beksagramon ise ilk olarak İmparator Herakleios döneminde tedavüle konulmuştur. İlk beksagramon 1/6 solidus’a eşdeğer olup 12 tanesi de bir solidus ediyordu. I. Anastaios’tan itibaren, bir önceki dönemin Roma etkili sikkelerinden belirgin bir şekilde farklı olan çok özel ve zengin bir Bizans bakır sikke darbı başlamıştır. Follis denen bu büyük sikkelerin en büyük birimi 40 nummion’du. Bunların yarım follis, deka, penta, follis’leri, ayrıca ender olarak 3 nummion 1 nummion gibi küçük birimleri de vardı.

  

 

 

Check Also

Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri

Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri Definecinin Romanya’da Bulduğu Osmanlı Sikkeleri;  Osmanlı İmparatorluğunun zenginliği heryeri kaplamış. …

19 Yorumlar

  1. bizans dönemine ait 150 adet civarında sikke bulduk fakat paraların üzerleri paslamış durum da bunların üzerlerindeki pasları almak için ne kullanabılrız

  2. bızans parası da olabılır firavun parasıda olabılır bu işle ilgilenen varmı tanışmak isterım

  3. ben bu işi hoby olarak yapıyorum okuyorum araştırıyorum bilgilerimi insanlarla paylaşıyorum. çok fazla zamanım olmadığı için sadece siteye zaman ayırabiliyorum.

  4. idris karakuş

    Bende birkaç kabarma işareti tesadüfen gördüm muska deve fil dokunmadım ve anlamlarınıda bilmiyorum ve bunları nasıl yapmalıyım bilmiyorum bilenlerin yardımcı olmalarını ricaediyorum imey adrsim karas_3465@hotmail.kısasürede yardıcı olursanız sevinirim

  5. roma ve bizans dönemine ait oldugunu düşünve dügüm bir kac adet bakır ve benzeri madeni paralar (dededen kalma) var ilgilenen arkadaslar 0555 600 25 51 den ulasırsanız sevinirim. degerlendirmek istiyorum.

  6. roma ve bizans dönemine ait oldugunu düşünve dügüm bir kac adet bakır ve benzeri madeni paralar (dededen kalma) var ilgilenen arkadaslar 0555 600 25 51 den ulasırsanız sevinirim. degerlendirmek istiyorum. ilgilenen arkadaslar sms ile ulasırlarsa sevinirim. dönüş yapılacaktır..

  7. bende Nomisma altın sikke var değeri nedir acaba ilgilenen cevap atabilir mi acaba

  8. eski paraların değerini nasıl öğrenebilirim

  9. bakın arkadaşlar profesyonel olarak söylüyorum bakır bronz sikkelere doydu artık dünya boşuna onlarla uğraşmayın para etmiyor.ama gümüş ve altınlar ederleri var orhan 05052307099 bilgi kirliliği yaşayanlar arasın aydınlatayım.

  10. bizde de bir tane 10. yüzyıldan kalma bakır Bizans parası var.Değeri var mıdır bilen cevap yazsın lütfen…

  11. eski paralar ile ilgili bi sorum var

  12. arkadaslar altin roma ve bizans dönemine ait para varsa katalog fiyatindan aliyorum 00491603512426

  13. bende biri bizansa ait (justin 2 m.s.578 yılına ait ) diğeri osmanlıya ait 2 tane sikke var ilgilenenler arasın

  14. Bu paraların içinde bir tanesi var bende bunun değeri ne kadar bilmiyorum paranın bir yüzü M harfınde üste sag ve solda haç var diğer yüzünde saçlı erkek resmi var iki tarafıda yazı var yazıda NARİTTA gibi bişey yazıyor tam değeri ne kadar bilen var mı

  15. arkadaslar bizans 40 gr altın sikke varmi piyasada öyle bir para yardimci olursaniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir