Sahte Sikke Nasıl Anlaşılır?
Sikkenin gerçek olup olmadığını anlamak için sikkeyi tanımak gerek. Sikke ağırlıkları hakkında bilgi sahibi olmak, bunun araştırmasını iyi yapmak gerek. Araştırmalarımız sonucu sikkelerin aşağı yukarı ağırlık miktarının ne olduğunu bilirsek sahte sikkeleri de bu yolla ayırabiliriz. Sahte sikkelerin patini ufak bir kazıma yazda ıslak bezle silme işleminden sonra hemen çıkabilir. Bunu gerçek sikklerde bu şekilde yapamazsınız. En azından alkol gibi güçlü maddeler yoluyla çıkarılabilir. Gerçek sikke avuç içinde kayar, sahtesi kaymaz aksine yapışır. Gerçek sikkenin patini yosun yeşili ve duman rengindedir.
Bronz paranın patinesi siyah yada yeşile dönük olmalıdır. Sert bir tabaka halinde olmalı ve silme ile çıkmamalıdır. Kazıma işlemi sonrasında alttan çıkan renk kesinlikle pirinç tabir edilen sarının kırmızıya çalan hali olmamalıdır.
Gümüş paralarda patine siyah olmalı gün ışığına tutulduğunda gizli bir sarılık vermemelidir. Sarılık veren patineler kimyasal işlemlerle sarartılmıştır.
Altın paralarda altının içinden gizli renk oluşumu olmamalıdır. Tek renk ve berrak olmalıdır. Ayarına uygun bir renk tonu ile yüzeyi pürüzsüz olmalıdır.
Toplu olan gömülerde bütün paralar aynı olmazlar. Değişik paralar bir grup halinde olurlar. Orjinal paraların kenarlarında aşınma izleri olabilir. Sahte para çivi ve çekiçle delinir. Orjinal eski paralar delinmez, kırılır. (Osmanlı paraları hariç)
Parayı cam üzerine attığınızda sesin tınısından paranın gerçekmi sahtemi olduğunu kolaylıkla anlarsınız.